Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Θεωρίες συνωμοσίας και επιδημία μαζικής παράνοιας


Θεωρίες συνωμοσίας και επιδημία μαζικής παράνοιας


Αυτή τη φορά είπα να ξεφύγω από τα συνήθη θέματα αρθρογραφίας μου, γιατί έχω καλό λόγο. Γιατί κάποιος πρέπει να μιλήσει για τη νέα επιδημία που μαστίζει την εποχή μας. Αν και η ψυχασθένεια δεν είναι «κολλητική», οι άνθρωποι που ζούνε κοντά της, χωρίς να έχουν τα εφόδια να την αντιμετωπίσουν, αναπόφευκτα επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από αυτή. Η ψυχασθένεια που σημειώνει στατιστικά τη μεγαλύτερη επιρροή στους άλλους, αυτή που πολύ χονδρικά και λαϊκιστικά θα μπορούσαμε ίσως να αποκαλέσουμε «κολλητική» (χάριν λόγου η έκφραση, όχι επιστημονικά ορθή), είναι η παράνοια. Και έχει αρχίσει να κυκλοφορεί σαν γρίπη.
Εξωγήινοι, μασόνοι, μυστικές ατζέντες, κοσμικές καταστροφολογίες, πλανητική ευθυγράμμιση ως πύλη στην ανύψωση της ανθρώπινης ύπαρξης, Zeitgeist, Esoteric Agenda, The Da Vinci Code, δράκοι, νεράιδες, ξωτικά και ποικίλα ντοκιμαντέρ του Σκάι.
Θα ήθελα, λοιπόν, να προσφέρω στους σκεπτικιστές, που αποφάσισαν να αμφισβητήσουν το σύστημα μέσω των παραπάνω πηγών, έναν ακόμα προβληματισμό: O Dan Brown, συγγραφέας του κώδικα Ντα Βίντσι, πούλησε 81 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτίμηση των Times, τα έσοδά του ανήλθαν στα 250.000.000 δολάρια. Αν η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» ήταν πραγματικά τόσο υπογείως κινούμενη, αν είχε όντως τόσο μεγάλη δύναμη (οι θεωρίες ξεκινούν από το bloodline των πλανηταρχών της Αμερικής και φτάνουν μέχρι το εμπόριο εξωγήινης τεχνολογίας), στ’ αλήθεια θα άφηναν να αποκαλυφθούν τόσο εύκολα τέτοια μυστικά; Στ’ αλήθεια αυτός που θα τολμούσε να τα διαδώσει, όχι μόνο θα έμενε ζωντανός, αλλά θα πλούτιζε κιόλας; Είστε πραγματικά διατεθειμένοι και ανοιχτοί να πιστέψετε το βιντεάκι με τον εξωγήινο από την περιοχή 51, αλλά όχι το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, η λογοκρισία καλά κρατεί; Πόσο πολύ διαφέρει ένας θεατής του Zeitgeist που πιστεύει κάθε μία λέξη του, από έναν θεατή των ειδήσεων που κάνει το ίδιο;
Πολλές από τις πληροφορίες που περιέχουν οι συγκεκριμένες πηγές, σαφώς και είναι πιθανότατα ορθές. Αλλά στην εποχή που ο νόμος τιμώρησε τις Pussy Riot, είναι λογικό να πιστέψουμε ότι το Esoteric Agenda έδειξε σε όλο τον πλανήτη τη μυστική ατζέντα των μασόνων της Αμερικής και δεν λογοκρίθηκε; Ότι οι δημιουργοί του δεν τιμωρήθηκαν;
Γιατί, λοιπόν, να αφήνει το παντοδύναμο σύστημα, όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας να κυκλοφορούν ανενόχλητες; Η απάντηση είναι πολύ απλή και θα σας κοιτάξει κατευθείαν στα μάτια, αν εσείς κοιτάξετε στα μάτια κάποιου που τις έχει εσωτερικεύσει. Γιατί η παράνοια αχρηστεύει το ανθρώπινο ων. Γιατί γεννά φόβο. Το φόβο της τιμωρίας. Το φόβο της ανώτερης δύναμης. Γιατί ο φόβος του Θεού, τώρα πια δεν τους αρκεί. Οι άθεοι έχουν αυξηθεί πολύ και πώς να τους ελέγξουν; Πασάροντάς τους ένα φόβο διαφορετικό. Χρησιμοποιώντας τη «μαθημένη απελπισία», κάτι που γνωρίζουν καλά οι κοινωνιολόγοι που εργάζονται ως σύμβουλοι πολιτικών και αποτελούν μεγάλη τους δύναμη, μια που τους διδάσκουν την ψυχολογία της μάζας.
«Μαθημένη απελπισία», σημαίνει πως αν πείσεις ένα άτομο πως η συμπεριφορά του δεν μπορεί να αποφέρει αλλαγές στο περιβάλλον γύρω του, τότε αυτό το άτομο παύει να προσπαθεί. Και ποιος καλύτερος τρόπος να βρεθεί για να εφαρμοστεί αυτή η αρχή, από το να έχεις ένα γενναίο ποσοστό των νέων της εποχής μας, να πιστεύουν πως η οικονομική κρίση ήταν πλάνο εθναρχηγών που συνεργάζονται με μυστικές θρησκευτικές οργανώσεις και εξωγήινες υπάρξεις; Άρα; Άρα το θέμα είναι πολύ μακριά από εμάς. Είναι πολύ μεγάλο για να το φτάσουμε. Τί μπορούμε να κάνουμε άλλωστε εμείς τα ανθρωπάκια μπροστά στη Νέα Τάξη Πραγμάτων; Ας σκύψουμε λοιπόν, το κεφάλι.
Τί απέγινε το «ξυράφι του Όκαμ;» Εκείνο το επιστημονικό αξίωμα που μας έμαθε πως: «Όταν δύο θεωρίες παρέχουν εξίσου ακριβείς προβλέψεις, πάντα επιλέγουμε την απλούστερη»! Θα μπορούσαμε εύκολα να αντιπαραθέσουμε σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, μία πολύ απλούστερη: Οι πολιτικοί, παρέα με μερικούς πολύ πλούσιους ανθρώπους, ξέρουν πάρα πολύ καλά να χειρίζονται την ψυχολογία της μάζας. Όλα αυτά έγιναν, γίνονται και θα γίνονται, για τα κέρδη τους και τη ματαιοδοξία τους. Δεν χρειάζεται να υπογράψουν συμβόλαια με εξωγήινους, για να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος. Ούτε να πιστεύουν όλοι αυτοί σε κάποια θρησκεία ή αίρεση που τους ενώνει σε ένα κοινό σκοπό, μια που έχουν σαν μοναδική θρησκεία το χρήμα κι αυτό αρκεί.
Δεν είναι θεοί. Είναι άνθρωποι. Και βασίζονται στην άγνοια, την έλλειψη μόρφωσης και την έλλειψη θάρρους του λαού, για να διατηρούν τη δύναμή τους. Αν όλοι οι πολίτες του κόσμου αποφάσιζαν ξαφνικά να μην καταναλώνουν coca cola για παράδειγμα, θα κατέρρεε μία βιομηχανία τεράστιας οικονομικής δύναμης. Αυτό, σαν αλυσίδα, θα άλλαζε τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς. Και ο κρίκος που ενώνεται με αυτόν της παγκόσμιας αγοράς, είναι η πολιτική. Η οποία, βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δε θα ίδρωνε καθόλου και θα σύστηνε στον κόσμο το νέο εθισμό του.
Αλλά το σημαντικό είναι το εξής: ποτέ δε θα έκαναν κάτι τέτοιο οι άνθρωποι. Ποτέ δε θα συντονίζονταν, όχι σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά σε κλίμακα ενός μικρού κράτος 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, με ιστορία πιο βαριά και από τον πλανήτη μας τον ίδιο, που κατάντησε δουλάκι ξένων δυνάμεων και περίγελος της Γης.  Γιατί, πού να τα βάλουμε εμείς τώρα με τους μασόνους;
Αυτή είναι η συνωμοσία τους. Αυτό είναι το όπλο τους. Και ποτέ η διασπορά φόβου, δεν έγινε προς όφελος της ανθρωπότητας. Κάποιοι μας είχαν δώσει το μήνυμα, τότε που δεν υπήρχε λογοκρισία. Τότε που ειπώθηκε το «πίστευε και μη-άνω τελεία-ερεύνα». Που σπεύσαν να παρερμηνεύσουνε ως: να πιστεύεις χωρίς να ερευνάς, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει το αντίθετο: είτε πιστεύεις κάτι, είτε δεν το πιστεύεις, να ερευνάς, να το ψάχνεις. Η κριτική σκέψη, αυτή ακριβώς που προσπαθούν επιμελώς να εξαλείψουν από την παιδεία, αυτή είναι το όπλο που φοβούνται μην στραφεί εναντίων τους. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος, αντιμετωπίζει με την ίδια υγιή αμφισβήτηση και τις ειδήσεις των 8, αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας.
«Μην πιστεύεις σε τίποτα απλά επειδή το άκουσες. Μην πιστεύεις σε τίποτα απλά επειδή λέγεται και φημολογείται από πολλούς. Μην πιστεύεις σε τίποτα απλά επειδή βρίσκεται γραμμένο στα ιερά σου βιβλία. Μην πιστεύεις σε τίποτα λόγω της αυθεντίας των δασκάλων και των πρεσβύτερών σου. Μην πιστεύεις σε παραδόσεις επειδή έχουν διαδοθεί για πολλές γενεές. Αλλά μετά από παρατήρηση και ανάλυση, όταν βρίσκεις πως κάτι συμφωνεί με τη λογική και είναι πρόσφορο για το καλό και το όφελος του ενός και των πάντων, τότε δέξου το και ζήσε σύμφωνα με αυτό.»
Siddhārtha Gautama (Σιντάρτα Γκαουτάμα), αλλιώς γνωστός και ως Buddha (Βούδας)